Rize'nin Çamlıhemşin ilçesine bağlı dünyaca ünlü Ayder Yaylası'nda başlatılan dönüşüm çalışmaları devam ediyor. Rize Valisi Kemal Çeber, "Yaylayı egzoz ve gürültü kirliliğinden, yoğun trafik sorunundan arındırmak için Ayder girişine 1732 araçlık otopark yapıyoruz. Otopark bittiğinde hiç kimse beton yapı göremeyecek" dedi.
Kaçkar Dağı eteklerinde uzanan Ayder Yaylası, 1987 yılında turizm merkezi ilan edildi. Yayla 1994'te milli park, 1998'de ise doğal sit alanı ilan edilerek koruma altına alındı.
Karadeniz'in dünyaca ünlü yaylalarından biri olan, kaplıca turizminin yanı sıra önemli kış ekstrem sporlarından helikopterle dağ yamaçlarına bırakılan sporcuların kayakla yaylaya indiği "heliski" faaliyetinin de merkezi olan yayla, 2006'da Bakanlar Kurulu kararıyla "Kültür ve Turizm Koruma Gelişim Bölgesi" ilan edildi.
Bölgede turizmin yaygınlaşmasıyla birlikte çarpık yapılaşmanın artması sonucu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla ilgili bakanlıklar öncülüğünce TOKİ, "Yöresel Dönüşüm ve Gelişim Projesi" hazırlayarak çalışmalara başladı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ayder Yaylası'nda ilk etapta, 20 dönümlük yeşil alanı "kesin koruma alanı" ilan etti. Bakanlık ardından görüntü kirliliğine yol açan salıncakları kaldırdı.
TOKİ ise 564 hektarlık sit alanından oluşan Ayder Yaylası'nda, yol ve altyapı inşaatı çalışmalarının ilk bölümünü tamamlayarak hizmete açtı.
Bölgede TOKİ'nin başlattığı otopark ve termal otel çalışmaları ise devam ediyor. Otopark inşaatının salgın şartları çerçevesinde gelecek yıl tamamlanarak hizmete açılması planlanıyor.
Termal otel ve çevresindeki çalışmaların toplam yatırım maliyeti, yaklaşık 415 milyon lira olarak hesaplanıyor.
Çalışmaların yanı sıra kamulaştırma işlemlerinin de devam ettiği Ayder Yaylası'nda, yaklaşık 400 hak sahibi bulunurken bu zamana kadar 7 milyon liraya yakın kamulaştırma bedeli ödendi.