Gazeteci İsmail Saymaz’ ın Halk Tv'deki 'Neyse O' programına konuk olan Fındıklı Belediye Başkanı Ercüment Şahin Çervatoğlu çöp sorunu hakkında açıklamalarda bulundu.
Fındıklı ile birlikte bölgedeki diğer ilçelerde de aynı sorunla karşı karşıya olduklarını belirten Çervatoğlu, "Bütçemiz yetersiz olduğu için Trabzon’un Sürmene ilçesindeki Çam Burnu mevkiindeki çöp arıtma merkezine çöplerimizi götüremiyoruz. Pazar, Ardeşen, Fındıklı Tunca Beldesi ve Artvin’e bağlı Arhavi ve Hopa’da da aynı sorunlar yaşanıyor. AK Parti'li Pazar Belediyesi de Ardeşen Belediyesi de Cumhuriyet Halk Parti'li Fındıklı Belediyesi de Arhavi ve Hopa Belediyeleri de burada çöp toplama depolama sorunuyla karşı karşıya. Beş Belediye olarak bir birlik oluşturdukl. Bu birliğin üyesi olan belediyelerin iki ay içerisinde bütün çöplerini Pazar’da topladıktan sonra transfer yoluyla Sürmene'ye götüreceğiz" dedi.
"Vahşi depolama alanımız yok"
"Olanaksızlığımızdan öte bir gerçekliğimiz" diyen Çervatoğlu, "Maalesef en az üretilen çöp miktarı 10-12 ton. Vahşi depolama alanımız yok, ormana başvursanız ormanda vermiyorlar. Geçmişte de Ahmet başkanımın (Ahmet Basa-Pazar Belediye Başkanı) söylediği gibi sahilde de bir çok belediye gerçekten dolgu alanlarında bunu değerlendiriyordu. Şimdi ise hemen hemen bütün belediyelerimiz vahşi depolama yöntemiyle bunu sağlıyorlar. Kimimiz daha dikkat edip yapıyor, kimimiz belki bunun ekonomik boyutunu düşünerek yapıyor. Bizler dereden biraz uzak bir yerte vatandaş arazisini veriyor, o araziyi eşeliyoruz. Dürüstçe söylemek gerekirse eşeleyerek ve sonrasında örterek depolamaya çalışıyoruz. Bizlerde kuyu açıyoruz ve gömüyoruz, ama tabiki de bu da doğru değil. Yer altı sularımız kirleniyor ve benzeri şeyler meydana gelebiliyor." diye konuştu.
"İlk günden beri bu konuyla boğuşuyorum"
Bu sorunun en önemli ve ciddi konu olduğunu belirten Çervatoğlu, "Belediyeye geldiğimiz ilk günden beri bu konuyla boğuşuyorum. Tepkilerde oldu, dönem dönem medyaya da düştük, depolama alanı sıkıntısı çektiğimiz için. Şu anda bizler geri dönüşüm ayrıştırma merkezide oluşturduk. 1 dönümlük bir alanda çalışmalarımıza başladık. Yaklaşık 1 yılı geçkindir biz çöpü ayrıştırarak topluyoruz. Burada elde ettiğimiz gelirle iki tane engelli yurttaşımızda istihdam ettik. Bunu tek başına bir belediyenin biraz da imece usulü burada bu işi yaptık, kadınlarımızda burada bu işe öncülük yaptı. Vatandaşlarımıza bu durumu anlattık ve bizlere destek oluyorlar ama bunu bir tek belediyenin çözmesi mümkün değil" şeklinde konuştu.