TBMM'ye konuyla ilgili olarak yazılı soru önergesi veren Bekaroğlu, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'tan yönelttiği sorulara cevap istedi.
Geçici işçilerin 9 ay 29 güne kadar çalıştırılabilmesine olanak sağlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin ardından Çaykur ile Öz Gıda İş Sendikası arasında imzalanan protokol ile Çaykur işçilerinin yıllık azami çalışma süresi 5 ay 29 güne çıkarılmıştı. Bu kapsamda Çaykur'daki 9 bin 500 işçiden bin 50'si için 5 ay 29 gün çalışabileceklerine idare tarafından karar verilmiş, geri kalan yaklaşık 8500 işçi için fiili çalışma üresinde herhangi bir değişiklik olmamıştı. Çaykur ile Öz Gıda arasında imzalanan protokolde; 180 güne kadar çalıştırılabilecek işçilerin seçiminde "Verilen işi layıkıyla yapmak ve hizmetinden yeterince yararlanılmak" gibi sübjektif değerlendirmeye açık bir de kriter bulunmaktaydı.
Bekaroğlu, Çaykur'da 9 bin 500 geçici mevsimlik işçi çalıştığını hatırlatarak, çalışma süresi 180 güne çıkarılmayan 8 bin 500 işçinin verilen işi layıkıyla yapmadıkları ya da hizmetinden yeterince yararlanılamadığı için mi 180 gün çalıştırılmadığını sordu.
BEKLENTİ KAĞIT ÜZERİNDE ÇALIŞMA GÜN SAYISINI ARTIRMAK DEĞİL, KADRO!
Çaykur işçisinin beklentisinin, kağıt üzerinde çalışma gün sayısının artırılması olmadığını belirten Bekaroğlu, geçici işçilerin daimi kadroya alınmasını, bu gerçekleşene kadar fiili çalışma süresinin ayrımsız tüm işçiler için artırılmasını istedi.
Ülkemizde 12 ay çalışan daimi işçilerin bile geçinmekte güçlük çektiği bir ortamda mevsimlik işçilerin geçim sıkıntısının çok daha fazla olduğu belirtilen önergede Bekaroğlu, şu ifadeleri kullandı:
"Daimi kadroya alınmayan, çalıştıkları süre sonunda iş akitleri feshedilmediği için başka bir sigortalı işte çalışamayan, bu yüzden emeklilik için yeterli çalışma ve prim gün ödeme şartını sağlaması nerede ise imkansız olan ve işsiz sayılmadıkları için işsizlik maaşından da yararlanamayan geçici mevsimlik işçilerin sürekli kadroya geçişlerinin sağlanması Çaykur işçilerinin beklentisidir."
İŞÇİYİ EKMEKLE KORKUTMAYIN, İNSANLIK ONURU İLE BAĞDAŞIR ŞEKİLDE DAVRANIN
Öte yandan, 2018 yılının Ekim ayında kısa süreliğine Çaykur Genel Müdürlüğüne ikinci kez getirilen Ekrem Yüce'nin, kendi tüketeceği yıllık kuru çayı peşin olarak almaları koşuluyla bin 500 işçinin sözleşmeli olarak 12 ay çalıştırılacağına yönelik düşüncesini sert sözlerle eleştiren Bekaroğlu, Çalışma Bakanı Selçuk'a, bu istihdam anlayışının işçiyi ekmekle korkutmak anlamına geldiğini, insanlık onuru ile bağdaşmadığını ve insan hakları ile çeliştiğini belirterek, bu düşüncenin geçerliliğini koruyup korumadığını ve mevzuata uygun olup olmadığını sordu.
Bekaroğlu'nun Bakan Selçuk'tan cevaplarını istediği sorular şöyle:
1. ÇAYKUR'da 9500 mevsimlik işçi çalışmakta iken çalışma süresi 5 ay 29 güne yükseltilenlerin sayısı neden 1050 ile sınırlı tutulmuştur? Bu 1050 işçinin seçiminde objektif kriterler uygulanmış mıdır?
2. İşçiyi ekmekle korkutmak yerine insan onuruna yakışır şekilde çalışabilmesi için daimi kadro ve özlük haklarını vermeyi düşünüyor musunuz? ÇAYKUR'da çalışan geçici mevsimlik işçilerin tamamının, taşeron düzenlemesinde olduğu gibi daimi kadroya alınması için bir çalışmanız var mıdır?
3. Daimi kadroya geçiş sağlanana kadar fiili çalışma gün sayısını artırmayı düşünüyor musunuz?
4. Sözleşmeli olarak 12 ay çalıştırılacak işçilere 'kuru çayı peşin olarak zorla satma' fikri geçerliliğini korumakta mıdır? Bu şekilde işçi çalıştırılması merî mevzuata uygun mudur?