Rize 15 Temmuz ve Demokrasi Meydanında yapılan basın açıklamasında ilk konuşmayı DP Rize İl başkanı Hamit Çelik yaptı. Çelik konuşmasında, “Sayın Cumhurbaşkanı 2 Mart 2002 de bu meydanda çayın kilosunu 1 lira yapacağını söyledi. Aradan 20 yıl geçti. O 1 liraya ancak 3 lira daha ekleyebildi. Gerçi tam 3 lira vermedi Yandan toplama, soldan toplama ile 4 lir olabildi çay. Bir kampanya açılışını daha geride bıraktık. Bu bölge insanı aşağı yukarı 2 bin ailenin geçim kaynağı olan çaya gerekli taban fiyatı alamadı. O Zeliha Ninenin, Fadime Hala’ nın hakkı daha ödenmemiştir. Biz isterdik ki Rize ’linin her seçimde arkasına olduğu hükümet çayı 5 lira etsin, bize de laf söylemek düşmesin” dedi
Daha sonra konuşan CHP Rize il başkanı Saltuk Deniz, “Çay sezonu başlamadan tüm STK. Lara, Derneklere, Siyasi Partilere bir araya gelerek çay sektörünün sorunlarını tartışalım birlikte çözüm önerilerimizi oluşturalım dedik. 2021 yılı "Yaş Çay" sezonuna sorunsuz girilsin ve üreticinin her sene yaşamış olduğu mağduriyetler sona ersin isteklerimizi ilettik. Bu çağrımıza ne yazık ki kimse yanıt vermedi. Her konuştuğumuz kurum, kuruluş ve kişi bu çağrımıza olumlu yaklaştığını açıkladı ama hiç kimse bunu kamuoyuna açıklayamadı. Ardından partimizin çay sektörü ve yaklaşan çay sezonu ile görüş ve önerilerini kamuoyuyla paylaştık ve tüm kurumlara gönderdik. Sadece Rize Ticaret Borsası geri dönüş yaparak kendi görüşlerini bizimle paylaştılar” dedi.
Başkan Deniz, “Ardından 2.kez Meclise "Mevcut Çay Kanununda Değişiklik" önergesini verdik. Çünkü "Çay Kanunu" bir türlü çıkmıyor ve sezon yaklaşıyordu. Bir an önce en önemli ve en kolay yapılacak olan konuyu gündeme getirdik. Verdiğimiz kanun değişikliği teklifinde dedik ki; “Çay’da taban fiyat uygulamasına geçilsin ve Devletin açıklamış olduğu yaş çay alım fiyatının ardından kimse yaş çay yaprağı alamasın.” Bu kanun teklifimiz ne yazık ki mecliste AKP ve MHP Milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. Bu arada çay kanunu da kamuoyuna açıklanmadan Bakanlığa gönderildi. Şimdi çok geç değil! Kanun, 1 saat içinde çıkarılabilir. Mecliste tüm partiler bir araya gelerek Çay’da taban fiyat uygulamasına geçilir ve Devletin açıklamış olduğu fiyatın altından özel sektörün çay alımı yapması yasaklanabilir. Geçiş sürecinde özel sektör, çay fabrikalarına "Yaş Çay" alımlarını finanse etmek için ilk 6 ayı faizsiz, 1 yılı geri ödemesiz krediler verilebilir. Bunu yaptığınız zaman kota ve kontenjan sorunu da azalır” dedi.