Karadeniz bölgesinde kivi hasadının sona ermesi nedeniyle bir değerlendirme yapan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Özsoy; “Geçen yıllara göre Türkiye genelinde olduğu gibi bölgemizde de kivi üretimi rekoltesi düşük kalmıştır. İklim şartları nedeniyle ülke genelinde kiviler yeteri kadar iri olmamıştır. Beklentisine ulaşamayan küçük üreticiler girdi maliyetleri ve ülkemizdeki hayat pahalılığı nedeniyle sıkıntılı bir sürece girmiştir. Bu olumsuz şartları önceden gören Oda yönetimimiz, küçük üreticinin mağduriyetine çözüm üretmek için Türkiye’de örnek olması gereken ilk uygulamayı başlatmış ve Odamız aracılığıyla kivi satışı yapan üreticimize “Teşvik Destek Primi” dağıtmıştır. Bizim uygulamaya koyduğumuz bu projenin devlet tarafından da sahiplenilmesi ve küçük üreticinin korunması için teşvik destek primlerinin yaygınlaştırılması gerekir” dedi.
Özsoy açıklamasında, “ilçemiz de ve bölgemizde arazi yapısı yamaç, üretim alanları küçüktür. Aile başına düşen gelir oranının az olması nedeniyle sürekli göç vermektedir. Ürün çeşitliliğimiz fazla, aroma düzeyimiz kaliteli ama üretimimizin piyasa değerinde satılması konusunda sıkıntı yaşıyoruz. Ticari olarak çok sayıda üretici ile muhatap olmak istemeyen büyük tüccar bölgemize gelmek istemiyor. Perakende alım yapanlarla da üreticilerimiz sıkıntı yaşıyor. Ziraat Odasının kuruluş amaç ve hedeflerine uygun olarak bu soruna çözüm üretmek için ön çalışmalar yaptık. Ülke genelinde farklı firmalarla iletişime geçtik. Çok sayıda üreticiyle değil kendimizin organizasyon yapacağını, üreticilerimizi koruyacağımızı ama müşteri memnuniyetini de sağlayarak bu işin sürdürülebilir kalmasına özen göstereceğimizi ifade ettik. Sonuçta üç ayrı firma ile anlaşarak bölgemizde üretilen kivi hasadımızı tamamladık ve müşterilerimize teslim ettik.
Hasat organizasyonu sürecinde üstlendiğimiz sorumluluklara karşı piyasa fiyatları dışında müşterilerimizden komisyon hizmeti olarak ayrıca ödeme talep ettik. Ancak bu ödemeden Odamıza bir kuruş dahi almadan tamamını bizim aracılığımızla kivisini satan üreticilerimize “Ziraat Odası Teşvik Primi” olarak dağıttık. Prensip olarak müşterilerimizle kivi satışını peşin olarak anlaştığımız için destek primlerini de peşin olarak ödedik. Fındıklı Ziraat Odası Başkanlığı olarak yaptığımız bu uygulama Türkiye’de bir İLK’tir. Umuyoruz ki bizim başlattığımız bu uygulama devletimiz tarafından da görülsün. Küçük üreticilerimiz korunsun. Başka ürünler için de yaygınlaşsın. İnsanlar emeğinin karşılığı alabilsin ki normal standartlarda yaşasın. Küçük yerlerden büyük şehirlere göç dursun. Yeter artık! Kivi fidanı kesimleri son bulsun” dedi.
Karadeniz bölgesinde kivi ağaç kesimlerinin hızla arttığına dikkat çeken Özsoy; “Daha önce ilçemiz de 5 bin ton civarında kivi üretimi vardı. Bugün bin ikiyüz tona kadar düştü. Tedbir alınmazsa bölgemizde kivi üretimi kalmayacak. İlçemizin adı Fındıklı olmasına rağmen fındık üretimimiz son derece azaldı. Çay dışında alternatif bitki üretimleri çok fazla ilgi görmüyor. Az da olsa Likapa (mavi yemiş) üretimimiz var ancak onda da pazarlama sıkıntısı yaşıyoruz. Elimizde bir miktar kivi kaldı bari onları kaybetmeyelim diye uğraşıyoruz. Bölgemiz iklimine uygun alternatif ürün çeşitliği kazandırmak için Ziraat odası olarak çalışmalar yapıyoruz, insanlarımızı bilgilendiriyoruz, ürettikleri her ürüne müşteri bulmak ve büyük pazarlara ulaşabilmek için büyük bir özveri ile çalışıyoruz. Amatör ruhla profesyonel işler çıkartmaya gayret ediyoruz. Bu sezonda 804 ton kiviyi 709 ayrı üreticiden almış olmamız nasıl bir organizasyon içerisinde olduğumuzu, 25 gün içerisinde hasadı tamamlanmış olan kivi alım sürecinde nasıl yoğun bir tempoda çalıştığımızı, ortalama kişi başı bir tona kadar düşen kivi üretimimizle bölgede kivi üretiminde ne kadar geri duruma düştüğümüzü, gidişatın ne kadar vahim olduğunu umarım birileri görür istiyoruz.
Kivi hasat sezonu sürecinde alım yapan müşterilerimize,25 gün boyunca bu organizasyon da gönüllü çalışan yönetim kurulu ve meclis organizasyonumuza destek veren kişi ve kurumlarımıza ve bizlerin her zaman yanımızda olan üreticilerimize teşekkür ediyoruz diyen Özsoy;“Devlet yöneticilerimizden de küçük üreticilerin korunması, üretim girdi maliyetlerinin düşürülmesi ve kivi üretimine devlet teşvik destek primi ödenmesi için gerekli düzenlemeleri yapmalarını Fındıklı Ziraat Odası Başkanlığı olarak talep ediyoruz” dedi.