Fındıklı Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Özsoy, gübrede meydana gelen zamların üreticiyi endişelendirdiğini söyledi. 

Özsoy, yaptığı açıklamada, çay üreticisinin korunması için, taban fiyatının altında ürün alımını engelleyen bir çay kanunu çıkarılmalı ve gübre fiyatlarına gelen yüzde yüz zammın biran önce değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Çay  üreticisinin her geçen gün ayağını çukura düşüren , üretimden vazgeçme noktasına getiren ve sürdürülebilir olmayan bu düzen derhal değişmesi gerektiğini ifade eden Özsoy, " Çiftçilerimiz yıllardır özel sektörün taban fiyatın çok altında ürün alması ve son iki yılda yevmiyelerin  yüzde yüz oranda artmasının ardından 2019 yılında 25-5-10 çay gübresinin fiyatının yüzde yüz artması çay üreticisinin sonunu getirecektir "dedi. 

"ÜRETİM SÜRDÜRÜLEBİLİR DEĞİLDİR"

Son yıllarda üst üste gelen bu olumsuzluklardan dolayı artık üretim sürdürülebilir olmadığını kaydeden Özsoy, şunları aktardı:

" 200 binden fazla ruhsatlı üreticinin, 1 milyondan fazla insanın geçim kaynağı bölgemizdeki bütün esnafı ayakta tutan çay tarımının bitmesi demek Doğu Karadeniz  Bölgesinin bitmesi demektir. Bu durum doğal afetten farklı bir durum değildir . Milyonlarca insanın ekmeği söz konusudur.Tarım ve Orman Bakanlığının çay üreticisinin sorunlarını çözmek adına çok acil bir kriz masası oluşturmalı. 
 

ÜRETİCİ ENDİŞELİ

Özsoy, bu olumsuzluklardan ötürü çay üreticisinin endişelendiğini belirterek, "Bahçesine giremeyen üreticilerimizin üretimi sürdürebilmesi için gereken destek verilmelidir.  Çay tarımında gübre atım zamanı geldiğinden üretimin devam edebilmesi için sorunların ivedilikle çözülmesi üretimin yeniden sürdürülebilir hale getirilmelidir" dedi. 

Sorunların çok hızlı bir şekilde çözülmesi gerektiğinin altını çizen Özsoy, aksi taktirde Doğu Karadeniz'den büyük şehirlere göçlerin başlayacağını iddia etti.