Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesinin kapalı kapılar arkasında hazırlayıp kamuoyuna lanse etmeden bakanlığa gönderdiği çay kanun tasarısı ile ilgili çeşitli iddialar ortaya atıldı. MHP de çayla ilgili bir kanun hazırladığını açıklayarak kamuoyuna hazırladıkları tasarıyı sundular
MHP Rize İl Başkanı İhsan Alkan, il başkanlığında çay kanunu ile ilgili basın toplantısı düzenledi. Toplantıya MHP Rize İl Başkan Yardımcısı ve Rize Ticaret Borsası eski başkanı Tahsin Sancak ve MHP Rize İl Kadın Kolları Başkanı Hülya Feyiz katıldı. Başkan Alkan, çayın sorunları ve çay kanunu ile ilgili yaklaşık 2 yıldan beri çalışma içerisinde olduklarını belirtirken Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi’nin bakanlığa gönderdiği çay kanun taslağından haberi olmadıklarını dile getirdi. Alkan, MHP’nin geçen yıl hazırladığı çay kanun taslağı ile çayın 100 yıllık sorununu çözebileceklerini savundu. İl başkan yardımcısı Tahsin Sancak da çay kanunu ile ilgili maddeleri kamuoyu ile paylaştı.
İşte Sancak’ın açıklamaları:
Üretim Enerjisi Doğal Gaz
Çay fabrikası kurma, çay üretimi ve pazarlaması serbesttir. Üretim tesisleri yeterli kapasiteye ulaştığında yeni fabrikalar kurulması teşvik edilmez. Çay fabrikaları üretim enerjisi olarak doğal gaz kullanır. Yaş çay yaprağından kuru çay üreten fabrikalar TSE tarafından belirlenen çay fabrikası standardına, çay fabrikalarından bağımsız kurulacak çay paketleme tesisleri ise TSE tarafından belirlenen çay paketleme fabrikası standardına uygun olmak zorundadır Çay firmaları yaş çay bedelleri ödeme takvimini çayı üreticiden almadan önce ilan eder. Ödeme süresi, çayın alındığı ayın son günü itibariyle 90 günü geçemez.
Her Yıl Çay Bahçeleri Sökülür
Bir sonraki yıl çay üretim sezonu açıldığında borcunu bitirmeyen firmalara borcunu bitirinceye kadar Ulusal Çay Konseyi tarafından üretime girme izni verilmez. Her yıl mayıs ayında, o yıl için uygulanacak yaş çay alım taban fiyatı hükümet tarafından ilan edilir. Olası devlet yardımlarından bütün üretici firmalar kistel kapasite eşit şekilde yararlandırılır. Her yıl çay bahçelerinin 1/30’u sökülerek yeniden ihdas edilir. Çiftçinin ürün kaybı bedeli beş yıl boyunca hazine tarafından tazmin edilir. Organik çay üretimi desteklenmeye devam edilir. Rize Ticaret Borsası bünyesinde Ulusal Çay Borsası kurulur.
ÇAYKUR üretiminin yüzde 15’ini, özel sektör firmaları üretiminin yüzde 70’ini çay borsasında satışa sunmak zorundadır. Üretim yapan çay fabrikaları, Ulusal Çay Borsası’nda sadece kendi üretimi olan çayları satışa sunabilirler. Yaş çaydan kuru çay üretimi esnasında sodyum bikarbonat ve benzeri hiçbir katkı maddesi kullanılamaz. Çay bahçelerindeki yabancı bitkilerin ve otların temizlenmesinde hiçbir kimyasal madde kullanılamaz. Paketlenmemiş çaylar perakendecilerde satılamaz. Yeni çay bahçesi ihdas etmek isteyen çiftçiler öncesinde ÇAYKUR’dan ruhsat alırlar.
Güvenlik güçlerince ele geçirilen her türlü kaçak ve standart dışı çaylar yakılarak imha edilir. Ulusal Çay Konseyi, sektörde üretim ve pazarlama faaliyetlerinin serbest piyasa ve rekabet kuralları çerçevesinde yürütülmesini izler. Yasalara aykırılık, rekabet kurallarını ihlal, centilmenlik ilkelerine uymama gibi durumları diyalog yoluyla düzeltmeye çalışır. Üretim ve pazarlama faaliyetleri esnasında tespit edeceği her türlü kaçak, taklit, tağşiş, tebliğe uymama, standart dışı katkı maddesi kullanma gibi durumları yetkili makamlara bildirir.