Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı ile birlikte yürütülmekte olan “Okulda Diyabet Programı” protokolü kapsamında İl Sağlık Müdürlüğü tarafından diyabetli öğrencilerin bulunduğu okullar ziyaret edilerek Diyabet farkındalık eğitimleri verildi.
Toplamda 569 öğrenci, 71 öğretmen ve velinin katılımıyla gerçekleşen eğitimlere Eğitim-Öğretim dönemi boyunca devam edilerek ilimizde Diyabetli öğrencilerin bulunduğu toplamda 37 okulda eğitimlerin tamamlanması planlanmaktadır.
Diyabet, son çeyrek yüzyılda küresel biçimde tüm dünyada artış göstermiş ve özellikle gelişmekte olan toplumlarda salgın boyutuna varmıştır. Hasta, ailesi, toplum ve ulusal ekonomi üzerinde büyük yük oluşturan diyabet, aslında büyük ölçüde önlenebilir veya en azından geciktirilebilir bir sorundur.
Bir yandan yaşam süresinin uzaması sonucu toplumun yaşlanması, diğer yandan hareketsizlik ve sağlıksız beslenmeye yol açan yaşam tarzının benimsenmesi sebebiyle ülkemiz de diyabet salgınına maruz kalmış ve diyabet, günümüzde toplumun %15’ini, bir başka deyişle 8 milyon bireyi ilgilendiren bir halk sağlığı sorunu haline gelmiştir.
1997-1998 yıllarında Türkiye genelinde yapılan “Türkiye Diyabet Epidemiyoloji Çalışması (TURDEP-I)” toplumunda diyabet prevalansının %7.2 olduğunu göstermiştir.
TURDEP-I’den yaklaşık 12 yıl sonra aynı merkezlerde yapılan “Türkiye Diyabet, Hipertansiyon, Obezite ve Endokrinolojik Hastalıklar Prevalans Çalışması (TURDEP-II)”na göre diyabet prevalansının 12 yılda %90 oranında artarak %13.7’ye ulaştığı görülmüştür.