Ardeşen Belediyesi Tarafından uygulanan sıfır atık projesi ilçe genelinde oldukça kapsamlı bir şekilde uygulanmakta. Ayrıştırıyoruz, Kazandırıyoruz, Dönüştürüyoruz ve Önemsiyoruz ilkeleriyle hareket eden Ardeşen Belediyesi ilçede hizmet veren lokantalardan imza toplayarak atık yağları toplama taahhüt'ü aldı.
Ardeşen Belediyesi İlçe genelinde hizmet veren lokanta ve benzeri işletmelerden kullanılmış atık yağları toplamak için başlattığı girişimler sonuç verdi. Belediye bahsi geçen sektörler başta olmakla birlikte bir çok konut'u da gezerek evlerden kullanılmış atık yağ toplayacak. Ardeşen Belediyesi Atık Yağ toplayarak ilgili firmalara ulaştıracak. Kullanılmış kızartmalık yağların çöpe, suya ve toprağa dökülmemesi için Sıfır Atık kapsamında başlatılan bu uygulama için bir çok işletme ve vatandaş imza verdi.
Ardeşen Belediyesi 1 lt bitkisel atık yağ doğada 1 milyon lt içme suyunu kirlettiğine dikkat çekerek Her Atık Çöp Değildir sloganıyla ilçede Sıfır Atık Projesi Başlattı.
Belediye Temiz Bir Gelecek İçin Lütfen Dökmeyelim Sloganıyla şunlara değindi: Bitkisel atık yağlar çevre ve insanlara önemli ölçüde zarar vermektedir. Lavaboya dökülen atık yağlar yer altı sularımıza, akarsu, deniz ve göllerimize karışarak temiz su kaynaklarımızı yok etmektedir. Buradaki canlıların doğal yaşam standartlarını olumsuz etkilemektedir. Kanalizasyona karışan atık yağlar giderlerin tıkanmasına yol açmaktadır. Lisansız toplayıcılara satılan atık yağlar temiz yağlarla karıştırılarak yeniden piyasaya sürülmektedir. Bu da toplumda kanser ve mide rahatsızlıklarının yaygınlaşmasına sebep olmaktadır Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca yayınlanan 05.05.2015 tarih ve 29378 sayılı Bitkisel Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği'ne göre bitkisel atık yağların dönüşmesi, çöpe atılmaması veya satılması yasaklanmıştır. Bitkisel atık yağların ayrı kaplarda biriktirilerek sadece lisanslı toplayıcılara teslim edilmesi zorunludur uyarısı yaptı.
Bitkisel Atık Yağların İnsan Sağlığına Zararları:
İnsan sağlığı açısından kızartmalık yağların kullanım süresi mutlaka sınırlandırılmalıdır. Kanserojen etki açısından yağı 2-3 defadan fazla kullanmayın.
Atık yağla giderlerin daralmasına ve tıkanmasına neden olmaktadır. Bu nedenle altyapıya her yıl milyonlarca lira harcanmaktadır. Bu nedenle atık yağlar arıtma maliyetini arttırmakta ve arıtma tesislerini çalışmaz hale getirmektedir. Deniz, akarsuya ve göle ulaşan bitkisel atık yağlar, burada yaşayan canlılara zarar vermektedir.
Bitkisel atık yağlar su yüzeyini kaplayarak sudaki canlıların nefes almasını önlemekte, yosun ve deniz anası oluşmasına sebep olmaktadır.
Unutmayın ki!
Bir ton kağıdın geri kazanılması ile;
17 ağacın kesilmesi önlenmekte, 4100Kwh enerji tasarrufu sağlanmakta, 2.5 m3 depolama alanında tasarruf sağlanmakta, 177 KG daha az sera gazı salımı sağlanmakta ve 28m2 su tasarrufu sağlanmaktadır.
1 ton plastiğin geri kazandırılması ile;
5774Kwh enerji tasarrufu sağlanmakta, 23m3 depolama alanı tasarruf sağlanmaktadır.
1 ton atık cam geri kazanılması ile;
42 Kwh enerji tasarrufu sağlanmakta, %30 hammadde tasarrufu sağlanmakta, 1.5m3 depolama alanı tasarrufu sağlanmakta, 30 KG daha az sera gazı salımı gerçekleşmekte, 0.12 varil petrolden tasarrufu sağlanmaktadır.
1 ton metalin geri kazanılması ile;
642 Kwh enerji tasarrufu sağlanmakta, 3m3 depolama alanı tasarrufu sağlanmakta, 95KG daha az sera gazı salımı gerçekleşmekte ve 1.8 Varil petrol tasarrufu sağlanmaktadır.
Doğaya atılan ürünlerin yok oluş süreleri inanılmaz boyutlarda:
Cam şişe 4000 yıl, ciklet 5 yıl, kutu kola 10 yıl, pet şişe 2 yıl, sigara izmariti 2 yıl, plastik malzeme 1000 yıl, plastik çakmak 100 yıl, kağıt gazete 3 ay, alüminyum 100 yıl, telefon kapağı 1000 yıl, poliuretan 1000 yıl ve plastik tabak 500 yıl.
Hal böyle ilen sıfır atık ısrarının önemsenmesini, kaynakların daha verimli kullanılmasını, oluşan atık miktarının azaltılmasını, etkin toplama sisteminin kullanılmasını, atıkların geri dönüştürülmesini kapsayan atık önlem yaklaşımı olarak benimsenmesinin önemi yaşam standartları ve özellikle doğamız için önemlidir. Lütfen dikkate alalım.